PREDMET: OBAVIJEST ZA MEDIJE

Poštovani,

Dana 22.03.2024. godine predstavnike Obrtničke komore HNK/Ž, u službenu posjetu primio je pomoćnik ministra obrazovanja HNK/Ž gosp. Sudo Marić. U toku razgovora obavijestili smo pomoćnika ministra o planovima Obrtničke komore HNK/Ž za održavanju takmičenja srednjih turističko ugostiteljskih škola – kuhari – konobari. Prijedlog je prihvaćen sa oduševljenjem i ministarstvo će najvjerovatnije učestvovati u toj organizaciji.

Druga tema razgovora je bilo formiranje komisije za polaganje majstorskih ispita. Prema Federalnom zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, svako kantonalno ministarstvo obrazovanja je dužno formirati komisiju za polaganje majstorskih ispita, a kantonalna obrtnička komora je dužna u istu dati dva člana. Prijedlog je prihvaćen sa zadovoljstvom i dogovorena se daljnja saradnja na tu temu između Ministarstva obrazovanja HNK/Ž i Obrtničke komore HNK/Ž.

Treći tema ovog sastanka je bila, da srednje stručne škole ove školske godine raspišu što više konkursa za zanatska zanimanja koja su deficitarna. Obrtnička komora HNK/Ž je preuzela zadatak da njezini uposlenici i članovi obiđu što prije sve osnovne škole u kantonu i razgovaraju sa učenicima završnih razreda o njihovom izboru srednjih škola. Obrtnička komora HNK/Ž će obrazložiti sve prednosti i razloge za upis na zanatska zanimanja, a da je onda na učenicima da izaberu.

Zahvaljujemo se pomoćniku ministra obrazovanja na dočeku i prijemu  , konstruktivnom razgovoru i daljnjoj saradnji sa navedenim ministarstvom.

S poštovanjem.

                                                                                                                                PREDSJEDNIK OK HNŽ/K

                                                                                                                            Aner Kruškonja