PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

PREDMET: Zaključak Obrtničke komore Federacije o setu obrtničkih i privrednih mjera zbog pandemije koronavirusa i utjecaja na obrtništvo i privredu.

 Zbog širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama te utjecajima novonastale situacije na obrtništvo i privredu Obrtnička komora Federacije zajedno s kantonalnim obrtničkim komorama predlaže i apelira na nositelje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da donesu set hitnih mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi.  Obrtnička komora Federacije donijela je Zaključe te apleira na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu koji bi obuhvatio privredne mjere.

  1. Donošenje Odluke o proglašenju vanrednih okolnosti na nivou države BiH.
  2. Formiranje posebnog fonda koji bi se financiranog institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, a u svrhu sufinanciranja troškova radnika na bolovanjima i samoizolacije.
  3. Donošenje Odluke o odgodi plaćanja direktnih i indirektnih poreza obrtnicima i privrdnicima direktno pogođenim krizom do okončanja iste.
  4. Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim i privrednim subjektima i njihovim radnicima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osigurati buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima.
  5. Donošenje Odluke o oslobađanju obrtnika i privrednika plaćanja doprinosa za vrijme trajanja pandemije.

    6. Donošenje Odluke o oslobađamju plaćanja zakupnima na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, kantonalnih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije.

  6. Omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama.